3 kwietnia, 2016
Mazurek figowo-cytrynowy
Posted in : Myśli SŁODKIE, WIELKANOC on by : Kasia Tagi: figi, mazurek, mazurek figowy, Wielkanoc
Mazurek słodki (jak na mazurka przystało ;) ), a jednocześnie cytrynowo-kwaskowaty. W połączeniu z migdałami smakuje pysznie…
Przepis jest odpowiedni do przygotowania mazurka w formie o wymiarach około 25 x 35 cm. Jeżeli używasz formy o innych wymiarach – przekalkuluj odpowiednio ilości składników.
CIASTO KRUCHE:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 60 g cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (12%) lub jogurtu greckiego (10%)
Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekaj bardzo drobno z masłem. Dodaj żółtka i śmietanę, a następnie posiekaj raz jeszcze. Potem szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.
Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i odłóż ok. 1/5. Resztę ciasta rozwałkuj na placek odpowiadający wielkości przygotowanej formy i włóż do niej. Z odłożonej 1/5 uformuj wałek i obłóż wzdłuż boków formy tworząc rant (możesz skleić rant ze spodem przy pomocy białka). Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez około 25 minut – aż do ciasto będzie miało złoty kolor. Wyciągnij z piekarnika i przestudź.
MASA FIGOWO-CYTRYNOWA:
- 250 g brązowego cukru
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 2 cytryny
- 250 g suszonych fig (najlepiej kupić figi, które są miękkie. Jeżeli masz figi, które są bardzo wysuszone – namocz je przez pół godziny w gorącej wodzie)
- 250 g posiekanych migdałów
Figi i cytryny przepuść przez maszynkę do mielenia. Jeżeli nie masz maszynki możesz wykorzystać noże tnące w robocie kuchennym lub rozdrabniacz. Cukier, wodę i spirytus umieść w płaskim rondlu i gotuj do otrzymania syropu. Żeby sprawdzić, czy syrop jest gotowy, nabierz pełną łyżkę, umieść około 8 cm nad powierzchnią i wlej do reszty. Jeżeli wlewany syrop tworzy pomiędzy łyżką i powierzchnią w garnku „nitkę” – syrop jest gotowy. Do przygotowanego syropu wrzuć zmielone figi i cytryny oraz migdały. Gotuj na małym ogniu, aż masa nieco zgęstnieje (około 5-7 minut). Masę wyłóż na upieczony spód mazurka, wyrównaj.
DO DEKORACJI BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
- 100 g płatków migdałowych
oraz
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
- 50 ml słodkiej śmietanki (30% lub 36%)
Płaski rondel umieść w kąpieli wodnej i umieść w nim czekoladę połamaną na małe kawałki, dodaj śmietanę. Podgrzewaj do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy śmietanowo-czekoladowej.
Wierzch masy figowej posyp płatkami migdałów i lekko wciśnij w masę. Następnie łyżką nałóż na wierzch przygotowaną polewę czekoladową (np. tworząc fantazyjne esy-floresy).
SMACZNEGO!