Home / Myśli SŁODKIE / WYPIEKI DROŻDŻOWE / Pączki z konfiturą z róży
6 marca, 2017

Pączki z konfiturą z róży

Posted in : WYPIEKI DROŻDŻOWE on by : Kasia Tagi: , , ,

Tłusty czwartek za nami. Brzuchy objedzone. Mniam! Nie ma to jak pączek z nadzieniem z róży! A najlepszy pączek wg mojej córki – to tylko pączek z cukrem pudrem :D

Z przepisu przygotujesz około 24 sztuki pączków.

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 750 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 350 ml letniego mleka
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 150 g roztopionego masła
  • 50 ml rumu, brandy lub innego wysokoprocentowego alkoholu

ORAZ:

  • 200 g konfitury z płatków róży
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • cukier puder do posypania pączków

Mąkę przesiej do dużej miski, zrób w niej zagłębienie. Wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz ok. 100 ml letniego mleka. Rozetrzyj palcami drożdże z cukrem i mlekiem oraz odrobiną mąki. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw tak przygotowany rozczyn w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostały cukier, mleko, sól oraz jajka. Wszystko wymieszaj i zagnieć. Na samym końcu dodaj stopione masło, a następnie alkohol. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne i nie będzie kleić się do miski. Będzie wymagać to nieco czasu i energii – ale warto ten czas poświęcić i nie podsypywać ciasta mąką. Jeżeli nie masz cierpliwości – użyj miksera z hakami lub maszyny do wyrabiania ciasta :).  Gotowe ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu ciasto zagnieć krótko na stolnicy oprószonej mąką. Podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na grubość około 1 cm.  Bardzo szeroką szklanką (lub mniejszą miseczką) wycinaj krążki. Wycięty krążek połóż na dłoni  i na środek nałóż łyżeczkę nadzienia (oba dżemy wymieszane razem). Złóż krążek na pół i zlep brzegi (jak przy klejeniu pierogów), a następnie zbierz brzegi i sklej razem formując kulkę. Uformowane pączki połóż na oprószonej mąką stolnicy, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

W trakcie wyrastania pączków w głębokim rondlu zacznij powoli ogrzewać olej na małym ogniu. Ostatecznie olej nie może być zbyt gorący – powinien mieć temperaturę około 170ºC. Wyrośnięte pączki smaż w oleju po około 2 minuty  każdej strony. Usmażone pączki odsącz na ręczniku papierowym.

Ostudzone pączki oprósz cukrem pudrem.

(c) Dubas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *