1 marca, 2016
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie
Posted in : Myśli o PIECZYWIE on by : Kasia Tagi: chleb na zakwasie, chleb orkiszowy
Domowy chleb na zakwasie zawsze brzmiał dla mnie jak magiczne zaklęcie… Moje pierwsze próby kilka lat temu skończyły się fiaskiem – chleb nie wyrósł i był średnio smaczny ;) Teraz wiem, że magicznym składnikiem jest cierpliwość przy wyhodowaniu zakwasu. Reszta na pewno się uda. A ten chleb jest po prostu pyszny!
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki zakwasu żytniego
- 1,5 szklanki letniej wody
Jeżeli Twój zakwas jest bardzo młody i nie rośnie tak szybko lub jeżeli nie masz wystarczająco dużo czasu na długie wyrastanie chleba zmień proporcje dwóch ostatnich składników oraz dodaj nieco drożdży piekarskich:
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 2 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki suchych drożdży
Mąkę przesiej do dużej miski i zrób w niej zagłębienie, w którym umieść zakwas, wodę i sól (oraz drożdże jeżeli ich używasz). Wyrabiaj ciasto mikserem, używając końcówek hakowych, przez ok. 7 minut. Aż do momentu, kiedy ciasto zacznie przy wyrabianiu odstawać lekko od ścian miski. Zostaw ciasto na 5 minut,żeby nieco odpoczęło i znów wyrób przez 5 minut. Przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez 2 godziny.
Foremkę keksową o długości ok. 35 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Przełóż ciasto do formy i ponownie przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do drugiej fazy wyrastania. W zależności od składu ciasta chlebowego czas wyrastania będzie różny:
- jeżeli w składzie nie masz drożdży – czas wyrastania to 5 godzin
- jeżeli w składzie masz drożdże – czas wyrastania to 2 godziny
Piekarnik nagrzej do 230ºC, na dnie ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 210ºC i piecz chleb przez 30 minut. Po upieczeniu chleb od razu wyciągnij z formy i ostudź na kratce (tak, aby miał okazję odparować od dołu).
SMACZNEGO!