Home / Myśli SŁODKIE / WYPIEKI DROŻDŻOWE / Pączki klasyczne z lukrem
6 marca, 2017

Pączki klasyczne z lukrem

Posted in : WYPIEKI DROŻDŻOWE on by : Kasia Tagi: , ,

Przepis na klasyczne pączki nadziewane konfiturą. Możesz użyć dowolnej ulubionej konfitury – wg własnego uznania i smaku. Proponuję unikać dżemów zżelowanych – podczas smażenia pączków może stać się zbyt mokra i pączki wyjdą zakalcowate. Moje ulubione nadzienie to dżem truskawkowy lub malinowy wymieszany z konfiturą różaną.

Z przepisu przygotujesz około 24 sztuki pączków.

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 750 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 350 ml letniego mleka
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 150 g roztopionego masła
  • 50 ml rumu, brandy lub innego wysokoprocentowego alkoholu

ORAZ:

  • 200 g konfitury z płatków róży
  • 200 g dżemu truskawkowego, malinowego lub innego ulubionego

LUKIER:

  • 200 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (umytej i sparzonej)
  • sok z 1 pomarańczy

Mąkę przesiej do dużej miski, zrób w niej zagłębienie. Wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz ok. 100 ml letniego mleka. Rozetrzyj palcami drożdże z cukrem i mlekiem oraz odrobiną mąki. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw tak przygotowany rozczyn w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostały cukier, mleko, sól oraz jajka. Wszystko wymieszaj i zagnieć. Na samym końcu dodaj stopione masło, a następnie alkohol. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne i nie będzie kleić się do miski. Będzie wymagać to nieco czasu i energii – ale warto ten czas poświęcić i nie podsypywać ciasta mąką. Jeżeli nie masz cierpliwości – użyj miksera z hakami lub maszyny do wyrabiania ciasta :).  Gotowe ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu ciasto zagnieć krótko na stolnicy oprószonej mąką. Podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na grubość około 1 cm.  Bardzo szeroką szklanką (lub mniejszą miseczką) wycinaj krążki. Wycięty krążek połóż na dłoni  i na środek nałóż łyżeczkę nadzienia (oba dżemy wymieszane razem). Złóż krążek na pół i zlep brzegi (jak przy klejeniu pierogów), a następnie zbierz brzegi i sklej razem formując kulkę. Uformowane pączki połóż na oprószonej mąką stolnicy, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

W trakcie wyrastania pączków w głębokim rondlu zacznij powoli ogrzewać olej na małym ogniu. Ostatecznie olej nie może być zbyt gorący – powinien mieć temperaturę około 170ºC. Wyrośnięte pączki smaż w oleju po około 2 minuty  każdej strony. Usmażone pączki odsącz na ręczniku papierowym.

Lukier przygotuj dodając do cukru pudru dwie duże łyżki soku z pomarańczy. Wymieszaj dokładnie. w razie potrzeby dodaj jeszcze soku w celu uzyskania właściwej gęstości (nie może być zbyt rzadki). Ostudzone pączki posmaruj lukrem i posyp skórką otartą z pomarańczy.

(c) Dubas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *