Home / Myśli z RYBĄ w roli głównej / Roladki z dorsza z blanszowaną cukinią i pesto cytrynowo-miętowym
6 marca, 2017

Roladki z dorsza z blanszowaną cukinią i pesto cytrynowo-miętowym

Posted in : Myśli z RYBĄ w roli głównej on by : Kasia Tagi: , ,

Prosty i pyszny pomysł na dorsza. Dodatek cukinii i ziół nadaje świeżości i lekkości tej pysznej rybie. Najlepiej przygotować to danie z polędwiczek z dorsza.

SKŁADNIKI:

  • 600 – 700 g filetów z dorsza
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • liście bazylii z połowy jednego pęczka (jednej doniczki)
  • liście mięty z jednego pęczka (jednej doniczki)
  • 50 g orzechów nerkowca
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • sól, imbir, oliwa

Filety opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli masz większe, grubsze filety przekrój je wzdłuż na płaty o grubości około 0,5 cm. Natrzyj solą.

Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry (wzdłuż cukinii) – o grubości ok. 2-3 mm. Plastry cukinii wrzuć do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 minuty. Cukinię wyciągnij delikatnie z wody, rozłóż na talerzu i ostudź.

Przygotuj pesto ziołowe – sok z cytryny, liście bazylii i mięty oraz orzechy zblenduj na jednolitą masę.

Każdy filet posmaruj warstwą pesto, na niej ułóż plaster cukinii. Zawiń w zgrabną roladkę. Ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posyp z wierzchu imbirem.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC. Zapiekaj roladki przez 20 minut.

Podawaj najlepiej z ryżem.

(c) Dubas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *