6 marca, 2017
Roladki z dorsza z blanszowaną cukinią i pesto cytrynowo-miętowym
Posted in : Myśli z RYBĄ w roli głównej on by : Kasia Tagi: dorsz, roladki z ryby, zapiekanka rybna
Prosty i pyszny pomysł na dorsza. Dodatek cukinii i ziół nadaje świeżości i lekkości tej pysznej rybie. Najlepiej przygotować to danie z polędwiczek z dorsza.
SKŁADNIKI:
- 600 – 700 g filetów z dorsza
- 1 średniej wielkości cukinia
- liście bazylii z połowy jednego pęczka (jednej doniczki)
- liście mięty z jednego pęczka (jednej doniczki)
- 50 g orzechów nerkowca
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- sól, imbir, oliwa
Filety opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli masz większe, grubsze filety przekrój je wzdłuż na płaty o grubości około 0,5 cm. Natrzyj solą.
Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry (wzdłuż cukinii) – o grubości ok. 2-3 mm. Plastry cukinii wrzuć do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 minuty. Cukinię wyciągnij delikatnie z wody, rozłóż na talerzu i ostudź.
Przygotuj pesto ziołowe – sok z cytryny, liście bazylii i mięty oraz orzechy zblenduj na jednolitą masę.
Każdy filet posmaruj warstwą pesto, na niej ułóż plaster cukinii. Zawiń w zgrabną roladkę. Ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posyp z wierzchu imbirem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC. Zapiekaj roladki przez 20 minut.
Podawaj najlepiej z ryżem.