Home / Myśli SŁODKIE / Mazurek czekoladowy z konfiturą różaną i orzechowym wnętrzem
3 kwietnia, 2016

Mazurek czekoladowy z konfiturą różaną i orzechowym wnętrzem

Posted in : Myśli SŁODKIE, WIELKANOC on by : Kasia Tagi: , , , ,

Przepyszny, Wielkanocny, głęboko czekoladowy, z posmakiem aromatycznej konfitury różanej.  Jak na mazurek wyjątkowo mało słodki ;) Musicie spróbować!

Przepis jest odpowiedni do przygotowania mazurka w formie o wymiarach około 25 x 35 cm. Jeżeli używasz formy o innych wymiarach – przekalkuluj odpowiednio ilości składników.

CIASTO KRUCHE:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (12%) lub jogurtu greckiego (10%)

Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekaj bardzo drobno z masłem. Dodaj żółtka i śmietanę, a następnie posiekaj raz jeszcze. Potem szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.

Formę o rozmiarach około 25 x 38 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i odłóż ok. 1/5. Resztę ciasta rozwałkuj na placek odpowiadający wielkości przygotowanej formy i włóż do niej. Z odłożonej 1/5 uformuj wałek i obłóż wzdłuż boków formy tworząc rant (możesz skleić rant ze spodem przy pomocy białka). Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez około 25 minut – aż do ciasto będzie miało złoty kolor. Wyciągnij z piekarnika i przestudź.

NA WIERZCH MAZURKA BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

  • 200 g konfitury z płatków róży
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 250 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 200 ml słodkiej śmietanki (30% lub 36%)
  • 100 g sucharków

Spód posmaruj obficie konfiturą różaną. Na konfiturze równomiernie rozsyp orzechy, wyrównaj. Pozostaw na ok 2 godziny, aż konfitura lekko „wyschnie”.

Płaski rondel umieść w kąpieli wodnej i umieść w nim czekoladę połamaną na małe kawałki, dodaj śmietanę. Podgrzewaj do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masyśmietanowo-czekoladowej.

Sucharki rozdrobnij / przemiel przy pomocy malaksera i wsyp do gorącej masy czekoladowej. Szybko wymieszaj i przenieś na wierzch mazurka. Wyrównaj wierzch i pozostaw na kilka godzin do przestygnięcia i nabrania odpowiedniej konsystencji.

Wierzch mazurka możesz udekorować kandyzowanymi patkami róży lub konfiturą różaną.

(c) Dubas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *