3 kwietnia, 2016
Mazurek czekoladowy z konfiturą różaną i orzechowym wnętrzem
Posted in : Myśli SŁODKIE, WIELKANOC on by : Kasia Tagi: czekolada, mazurek, mazurek czekoladowy, orzechy, Wielkanoc
Przepyszny, Wielkanocny, głęboko czekoladowy, z posmakiem aromatycznej konfitury różanej. Jak na mazurek wyjątkowo mało słodki ;) Musicie spróbować!
Przepis jest odpowiedni do przygotowania mazurka w formie o wymiarach około 25 x 35 cm. Jeżeli używasz formy o innych wymiarach – przekalkuluj odpowiednio ilości składników.
CIASTO KRUCHE:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (12%) lub jogurtu greckiego (10%)
Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekaj bardzo drobno z masłem. Dodaj żółtka i śmietanę, a następnie posiekaj raz jeszcze. Potem szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.
Formę o rozmiarach około 25 x 38 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i odłóż ok. 1/5. Resztę ciasta rozwałkuj na placek odpowiadający wielkości przygotowanej formy i włóż do niej. Z odłożonej 1/5 uformuj wałek i obłóż wzdłuż boków formy tworząc rant (możesz skleić rant ze spodem przy pomocy białka). Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez około 25 minut – aż do ciasto będzie miało złoty kolor. Wyciągnij z piekarnika i przestudź.
NA WIERZCH MAZURKA BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
- 200 g konfitury z płatków róży
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 250 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
- 200 ml słodkiej śmietanki (30% lub 36%)
- 100 g sucharków
Spód posmaruj obficie konfiturą różaną. Na konfiturze równomiernie rozsyp orzechy, wyrównaj. Pozostaw na ok 2 godziny, aż konfitura lekko „wyschnie”.
Płaski rondel umieść w kąpieli wodnej i umieść w nim czekoladę połamaną na małe kawałki, dodaj śmietanę. Podgrzewaj do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masyśmietanowo-czekoladowej.
Sucharki rozdrobnij / przemiel przy pomocy malaksera i wsyp do gorącej masy czekoladowej. Szybko wymieszaj i przenieś na wierzch mazurka. Wyrównaj wierzch i pozostaw na kilka godzin do przestygnięcia i nabrania odpowiedniej konsystencji.
Wierzch mazurka możesz udekorować kandyzowanymi patkami róży lub konfiturą różaną.