7 maja, 2017
Szparagi smażone w szynce dojrzewającej z jajkiem w koszulce
Posted in : SZPARAGI on by : Kasia Tagi: szparagi, szparagi smażone, szparagi z jajkiem, szparagi z szynką
Sezon szparagowy otwarty, a więc do dzieła! Dzisiaj chrupiące szparagi w szynce skąpane w pysznym żółtku jajka w koszulce… jeżeli nie przepadasz za jajkiem – przygotuj same szparagi. PYCHA!
Będziesz potrzebować:
- pęczek zielonych szparagów (500 g)
- 100 g cienko pokrojonej szynki dojrzewającej (szwarcwaldzkiej, proscuitto lub innej)
- łyżka klarowanego masła do smażenia
- pieprz
- i wysoki garnek do gotowania na parze
oraz:
- 4 jajka
- 1 litr wody
- 2 łyżki octu
Szparagi umyj i odetnij ich zdrewniałą dolną część – mniej więcej w miejscu, w którym tracą zielony kolor. Jeżeli masz bardzo młode i cienkie szparagi – są w sam raz do gotowania. Jeżeli szparagi są starsze i grubsze, dolna część może mieć włóknistą skórkę. w tym przypadku najlepiej obrać dolną część skórki (5-7 cm) za pomocą obieraczki. Przygotowane szparagi gotuj na parze 5 minut. Pamiętaj, aby szparagi podczas obróbki cieplnej były w pozycji pionowej. Jeżeli nie masz garnka do gotowania na parze – użyj wysokiego garnka i gotuj szparagi 3-4 minuty. Gotowe szparagi umieść w zimnej wodzie, a następnie osusz.
Szparagi (po 2 -3 sztuki) owiń ściśle plasterkami szynki. Na patelni rozpuść masło i smaż przygotowane szparagi po około 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw pieprzem.
W trakcie smażenia przygotuj jajka w koszulkach. Jajka pojedynczo wbij do małych miseczek. W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej ocet. Zmniejsz ogień pod garnkiem (tak, żeby woda lekko bulgotała) i zamieszaj szybko łyżką – tak, aby na środku powstał „wir”. Jajko z miseczki wlać szybko w wir cały czas delikatnie mieszając. Przestać mieszać i gotować przez około 3 minuty. Każde jajko należy przygotować osobno.
Gotowe szparagi podawaj z jajkiem w koszulce (lub bez).