25 października, 2016
Tort dyniowy
Posted in : DYNIA, Myśli SŁODKIE, TORTY on by : Kasia Tagi: ciasto dyniowe, ciasto z dynią, dynia, tort dyniowy
Gdzie nie spojrzeć dynie :) – za oknami, pod domami, przy drogach, w ogrodach… i oczywiście w kuchniach :D!!! Sezon dyniowy w pełni! Dlaczego więc nie spróbować dyniowego tortu?
Składniki i proporcje podane poniżej są odpowiednie do tortownicy o średnicy 28 cm.
CIASTO DYNIOWE:
- 5 jajek
- 250 g brązowego cukru (lub drobnego białego cukru do wypieków)
- 1 szklanka oleju
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w łyżce wody
- 600 g surowej dyni startej na tarce z grubymi oczkami
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g płatków migdałowych
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj powoli olej kontynuując ubijanie. Wymieszaj z rozpuszczoną sodą. Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem waniliowym. Dodawaj partiami do masy jajecznej i nadal ucieraj. Następnie do ciasta dodaj utartą dynię i orzechy . Delikatnie wymieszaj szpatułką kuchenną.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175ºC. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (nie smaruj tłuszczem). Do tortownicy przełóż ciasto. Piecz przez ok. 50 minut – do „suchego patyczka”. Wyjmij z pieca i ostudź do temperatury pokojowej. Przetnij ciasto na dwa blaty. Pamiętaj, aby kroić całkowicie wystudzone ciasto.
DŻEM-GALARETKA DYNIOWO-POMARAŃCZOWA:
- 700 g surowej obranej dyni
- 2 pomarańcze
- 100 g cukru (może być brązowy)
- łyżka klarowanego masła
- oraz 2 galaretki pomarańczowe
W płaskim rondlu rozpuść masło. Dodaj dynię pokrojoną w kostkę i praż na maśle ok. 2 minuty. Później dodaj cukier i cząstki pomarańczy obrane ze skórki i wewnętrznych białych błonek. Zmniejsz poziom grzania i przykryj. Duś przez ok. 20 minut, aż dynia zrobi się miękka. Zblenduj całość na mus. Galaretki pomarańczowe rozpuść w niecałej szklance wody. Dodaj 2,5 szklanki musu z dyni. Ostudź i poczekaj, aż galaretka zacznie lekko tężeć.
Jeden z blatów ciasta umieść w czystej tortownicy. Na ten blat przełóż tężejącą galaretkę dyniowo-pomarańczową. Przykryj drugim blatem. Bardzo lekko dociśnij i wstaw do lodówki.
MASA TWAROGOWA:
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g serka twarogowego (3-krotnie mielonego)
Masło utrzyj z cukrem i solą. Następnie dodaj serek i utrzyj dokładnie.
Masę przełóż na wierzch tortu. Tort wstaw do lodówki do czasu całkowitego ścięcia się galaretki (ok 4 h), a najlepiej na całą noc.