Home / Myśli o ZUPACH / Zupa krem z białych szparagów
1 sierpnia, 2016

Zupa krem z białych szparagów

Posted in : Myśli o ZUPACH, SZPARAGI on by : Kasia Tagi: ,

Na tę zupę czekałam cały rok :). Najlepsza jest z młodych szparagów, które pozbawione są goryczy. Delikatna i aksamitna.

SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 1 pęczek białych szparagów (500 g)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 125 ml słodkiej śmietanki (30% lub 36%)
  • gałka muszkatułowa
  • sól i pieprz
  • jeżeli lubisz – świeży tymianek lub

Szparagi umyj, odkrój dolne, stwardniałe końcówki (ok. 2-3 cm). Następnie obierz ze skórki i pokrój na 2-3 cm kawałki. Główki szparagów odłóż.

W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie miała już złoty kolor wlej bulion warzywny i wrzuć do niego szparagi. Gotuj 5 minut. Następnie dorzuć główki szparagów i gotuj jeszcze 2 minuty. Po tym czasie główki wyciągnij i pozostaw je do dekoracji i jako chrupiącą przekąskę do zupy. Główki szparagów możesz również zblanszować lub ugotować na parze. Zawartość garnka zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sito (nawet młode szparagi mogą mieć łykowate włókna).

Do przetartej zupy dodaj śmietanę, sól, pieprz i pół łyżeczki startej gałki muszkatułowej. Zagotuj i zdejmij z ognia.

Podawaj z główkami szparagów i ziołami. Do smaku możesz dodać świeżo startą gałkę muszkatułową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *