1 sierpnia, 2016
Zupa krem z białych szparagów
Posted in : Myśli o ZUPACH, SZPARAGI on by : Kasia Tagi: szparagi, zupa krem
Na tę zupę czekałam cały rok :). Najlepsza jest z młodych szparagów, które pozbawione są goryczy. Delikatna i aksamitna.
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 1 pęczek białych szparagów (500 g)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki klarowanego masła
- 125 ml słodkiej śmietanki (30% lub 36%)
- gałka muszkatułowa
- sól i pieprz
- jeżeli lubisz – świeży tymianek lub
Szparagi umyj, odkrój dolne, stwardniałe końcówki (ok. 2-3 cm). Następnie obierz ze skórki i pokrój na 2-3 cm kawałki. Główki szparagów odłóż.
W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie miała już złoty kolor wlej bulion warzywny i wrzuć do niego szparagi. Gotuj 5 minut. Następnie dorzuć główki szparagów i gotuj jeszcze 2 minuty. Po tym czasie główki wyciągnij i pozostaw je do dekoracji i jako chrupiącą przekąskę do zupy. Główki szparagów możesz również zblanszować lub ugotować na parze. Zawartość garnka zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sito (nawet młode szparagi mogą mieć łykowate włókna).
Do przetartej zupy dodaj śmietanę, sól, pieprz i pół łyżeczki startej gałki muszkatułowej. Zagotuj i zdejmij z ognia.
Podawaj z główkami szparagów i ziołami. Do smaku możesz dodać świeżo startą gałkę muszkatułową.