Home / Myśli o WARZYWACH / DYNIA / Zupa z pieczonej dyni
31 stycznia, 2016

Zupa z pieczonej dyni

Posted in : DYNIA, Myśli o WARZYWACH, Myśli o ZUPACH on by : Kasia Tagi: ,

Ostatnia dynia, wygrzebana z czeluści spiżarni, dotrwała aż do stycznia :) W sam raz na zupę na zimowe, chłodne wieczory…

SKŁADNIKI:

  • 1 kg obranej dyni
  • 2 duże cebule (mogą być też czerwone)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • sól i pieprz do smaku

Obraną dynię ułóż na blaszce posmarowanej oliwą. Cebule przekrój w poprzek na pół, pozostaw w łupinach i połóż na blaszce łupinami w dół. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piecz 60 minut. Po upływie 30 minut na blaszkę wyłóż również czosnek (też w łupinach).  Po upieczeniu cebulę i czosnek obierz.

Bulion podgrzej w garnku, dodaj upieczoną dynię, cebulę i czosnek. Użyj blendera, aby uzyskać jednolitą konsystencję zupy. Zagotuj na małym ogniu. Dodaj słodką śmietankę (lub mleko kokosowe) i przyprawy. Zagotuj ponownie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupę możesz podawać z dodatkiem prażonych pestek dyni, serem mozarella lub feta pokrojonym w drobną kostkę.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *