31 stycznia, 2016
Zupa z pieczonej dyni
Posted in : DYNIA, Myśli o WARZYWACH, Myśli o ZUPACH on by : Kasia Tagi: dynia, zupa dyniowa
Ostatnia dynia, wygrzebana z czeluści spiżarni, dotrwała aż do stycznia :) W sam raz na zupę na zimowe, chłodne wieczory…
SKŁADNIKI:
- 1 kg obranej dyni
- 2 duże cebule (mogą być też czerwone)
- 4 duże ząbki czosnku
- 350 ml bulionu warzywnego
- 150 ml słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- sól i pieprz do smaku
Obraną dynię ułóż na blaszce posmarowanej oliwą. Cebule przekrój w poprzek na pół, pozostaw w łupinach i połóż na blaszce łupinami w dół. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piecz 60 minut. Po upływie 30 minut na blaszkę wyłóż również czosnek (też w łupinach). Po upieczeniu cebulę i czosnek obierz.
Bulion podgrzej w garnku, dodaj upieczoną dynię, cebulę i czosnek. Użyj blendera, aby uzyskać jednolitą konsystencję zupy. Zagotuj na małym ogniu. Dodaj słodką śmietankę (lub mleko kokosowe) i przyprawy. Zagotuj ponownie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupę możesz podawać z dodatkiem prażonych pestek dyni, serem mozarella lub feta pokrojonym w drobną kostkę.
SMACZNEGO!