19 stycznia, 2016
Sernik gotowany
Posted in : Myśli SŁODKIE on by : Kasia Tagi: sernik, sernik gotowany, sernik na zimno
Ten sernik jest tak pyszny, że znika w ciągu jednego popołudnia :), więc jeśli planujesz zrobić go dla gości są dwa wyjścia: zamknij lodówkę na klucz lub zrób dwa :D
SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 26-28 cm)
- 1 kg trzykrotnie zmielonego sera białego
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 50 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g płatków migdałowych
oraz
- owoce świeże lub w syropie
- opakowanie biszkoptów
- dwa opakowania galaretki owocowej (w ulubionym smaku)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, a następnie dodawać ser częściami i ucierać na jednolitą masę. W garnku z szerokim dnem rozpuścić masło. Do masła dodać masę serową i dokładnie połączyć – trzeba zrobić to raczej szybko, aby masa serowa się nie zwarzyła. Następnie gotować na średnim ogniu cały czas mieszając przez 10 minut (masa musi zawrzeć). Do gotowej masy dodać bakalie i wymieszać. Ciepłą jeszcze masę wylać na ułożone w tortownicy biszkopty. Ostudzić. Na wierzchu sernika ułożyć owoce i zalać je galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.