Home / Myśli SŁODKIE / Sernik gotowany
19 stycznia, 2016

Sernik gotowany

Posted in : Myśli SŁODKIE on by : Kasia Tagi: , ,

Ten sernik jest tak pyszny, że znika w ciągu jednego popołudnia :), więc jeśli planujesz zrobić go dla gości są dwa wyjścia: zamknij lodówkę na klucz lub zrób dwa :D

SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 26-28 cm)

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego sera białego
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g płatków migdałowych

oraz

  • owoce świeże lub w syropie
  • opakowanie biszkoptów
  • dwa opakowania galaretki owocowej (w ulubionym smaku)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, a następnie dodawać ser częściami i ucierać na jednolitą masę. W garnku z szerokim dnem rozpuścić masło. Do masła dodać masę serową i dokładnie połączyć – trzeba zrobić to raczej szybko, aby masa serowa się nie zwarzyła. Następnie gotować na średnim ogniu cały czas mieszając przez 10 minut (masa musi zawrzeć). Do gotowej masy dodać bakalie i wymieszać. Ciepłą jeszcze masę wylać na ułożone w tortownicy biszkopty. Ostudzić. Na wierzchu sernika ułożyć owoce i zalać je galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

(c) Dubas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *