Home / Myśli a la PASTA / Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie z pieczonej papryki
31 stycznia, 2016

Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie z pieczonej papryki

Posted in : Myśli a la PASTA, Myśli z RYBĄ w roli głównej, PAPRYKA, ŁOSOŚ on by : Kasia Tagi: , ,

Pyszna pasta z sosem o niepowtarzalnym smaku. Doskonała ze świeżą bazylią. Po prostu trzeba spróbować!

SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 150 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30% (lub 36%)
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia

Paprykę upiecz w piekarniku ustawionym na funkcję grillowania. Piecz z każdej strony do czasu przypieczenia skórki (po około 20 minut z jednej i drugiej strony). Upieczoną paprykę zamknij w plastikowym woreczku i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie obierz paprykę ze skórki i pozbaw ja gniazd nasiennych. Paprykę zblenduj na gęstą masę.

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej oliwę i krótko podsmaż na niej pokrojonego na wąskie kawałki łososia. dodaj masę paprykową, posiekany czosnek i śmietanę. zagotuj, a następnie podgrzewaj na małym ogniu przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z makaronem.

Podawaj ze świeżą bazylią.

(c) Dubas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *