31 stycznia, 2016
Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie z pieczonej papryki
Posted in : Myśli a la PASTA, Myśli z RYBĄ w roli głównej, PAPRYKA, ŁOSOŚ on by : Kasia Tagi: papryka, tagliatelle, łosoś
Pyszna pasta z sosem o niepowtarzalnym smaku. Doskonała ze świeżą bazylią. Po prostu trzeba spróbować!
SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
- 300 g makaronu tagliatelle
- 150 g wędzonego łososia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30% (lub 36%)
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia
Paprykę upiecz w piekarniku ustawionym na funkcję grillowania. Piecz z każdej strony do czasu przypieczenia skórki (po około 20 minut z jednej i drugiej strony). Upieczoną paprykę zamknij w plastikowym woreczku i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie obierz paprykę ze skórki i pozbaw ja gniazd nasiennych. Paprykę zblenduj na gęstą masę.
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej oliwę i krótko podsmaż na niej pokrojonego na wąskie kawałki łososia. dodaj masę paprykową, posiekany czosnek i śmietanę. zagotuj, a następnie podgrzewaj na małym ogniu przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z makaronem.
Podawaj ze świeżą bazylią.