26 lutego, 2016
Bakłażanowe mini-zapiekanki
Posted in : BAKŁAŻAN, Myśli VEGE on by : Kasia Tagi: bakłażan, ser kozi, vege, wegetariańskie, zapiekanka
Pyszny sposób na polubienie bakłażanów przez dzieci. Szybka i smakowita przekąska w przypadku najazdu gości… ;)
SKŁADNIKI (na jedną blaszkę o standardowych wymiarach):
- 2 bakłażany
- 200 ml pasty pomidorowej
- 1 duży pomidor (lub 2 mniejsze)
- 150 g sera koziego – najlepsza będzie rolada
- 100 g sera grana padano
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia (lub inne zioła, które lubisz, np. tymianek, oregano)
Piekarnik rozgrzej do temp. 200ºC. Bakłażany pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. Rozłóż je na blaszce na papierze do pieczenia i natrzyj solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 15 minut. W tym czasie roladę kozią i ser grana padano zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i wymieszaj. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Kiedy bakłażany się podpieką, wyciągnij je z piekarnika i posmaruj każdy krążek pastą pomidorową. Następnie posyp odrobiną sera, ułóż na wierzchu kilka kawałków pomidora i ponownie posyp serem. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 190ºC i zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Po wyciągnięciu z pieca posyp świeżymi ziołami.