Home / Myśli o WARZYWACH / BAKŁAŻAN / Bakłażanowe mini-zapiekanki
26 lutego, 2016

Bakłażanowe mini-zapiekanki

Posted in : BAKŁAŻAN, Myśli VEGE on by : Kasia Tagi: , , , ,

Pyszny sposób na polubienie bakłażanów przez dzieci. Szybka i smakowita przekąska w przypadku najazdu gości… ;)

SKŁADNIKI (na jedną blaszkę o standardowych wymiarach):

  • 2 bakłażany
  • 200 ml pasty pomidorowej
  • 1 duży pomidor (lub 2 mniejsze)
  • 150 g sera koziego – najlepsza będzie rolada
  • 100 g sera grana padano
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia (lub inne zioła, które lubisz, np. tymianek, oregano)

Piekarnik rozgrzej do temp. 200ºC. Bakłażany pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. Rozłóż je na blaszce na papierze do pieczenia i natrzyj solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.  W tym czasie roladę kozią i ser grana padano zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i wymieszaj. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Kiedy bakłażany się podpieką, wyciągnij je z piekarnika i posmaruj każdy krążek pastą pomidorową. Następnie posyp odrobiną sera, ułóż na wierzchu kilka kawałków pomidora i ponownie posyp serem. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 190ºC i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.  Po wyciągnięciu z pieca posyp świeżymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *