Home / Myśli o OWOCACH / JABŁKA / Szarlotka z różanym spodem
31 stycznia, 2016

Szarlotka z różanym spodem

Posted in : JABŁKA, Myśli o OWOCACH, Myśli SŁODKIE, SZARLOTKI I CIASTA Z JABŁKAMI on by : Kasia

Ostatni dzień stycznia. A mimo tego pogoda wiosenna :) Słońce świeci, temperatura powyżej 10 stopni i ciepły wiatr… Noce jednak nadal zimowe. A nic nie kojarzy mi się z zimą tak, jak dżem z róży – choć nie mam pojęcia dlaczego ;) Myśląc więc o cieście na niedzielę wiedziałam, że musi być z różą. Dodając do tego życzenie dzieciaków: „Musi być szarlotka” – wyszło takie właśnie połączenie… Kruche ciasto, a na nim konfitura z dzikiej róży i duuuużo jabłek.

CIASTO KRUCHE:

  • 300 g mąki
  • 180 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 żółtko

Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekaj bardzo drobno z masłem. Dodaj żółtko i posiekaj raz jeszcze. Potem szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, zawiń w folię i schowaj na 2 godziny do lodówki.

DO NADZIENIA SZARLOTKI POTRZEBUJESZ:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. antonówki lub szara reneta)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 czubate łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 słoiczek konfitury z płatków róży

Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka na dość grube plasterki. Wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem. Odstaw na godzinę. Po tym czasie jabłka odsącz z soku. Wymieszaj z cynamonem; cynamonu dodaj taką ilość, jaką lubisz (ja lubię dużo :) ).

Formę o rozmiarach około 20 x 30 cm (wymiary formatu A4) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Jedną część ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na cienki placek, którym wyłóż dno formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz w temperaturze 190ºC przez około 10-12 minut – do zarumienienia się ciasta.

Podpieczony spód posmaruj konfiturą z róży. Wyłóż na niego jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj cienko i pokrój na paski szerokości około 1 cm. Paski ułóż na krzyż na wierzchu jabłek. Całość włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180ºC  jeszcze około 40 minut.

Wyciągnij z piekarnika i przestudź. Przestudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.

(c) Dubas

(c) Dubas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *