29 lipca, 2016
Pierogi z indykiem i pieczarkami z pesto bazyliowo-rozmarynowym
Comments : 1 Posted in : Myśli z MIĘSEM on by : Kasia Tagi: pierogi, pierogi z indykiem, pierogi z mięsem
Idealny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. W tym przypadku mięso jest indycze, ale równie dobrze sprawdzi się kurze lub kacze. Aby farsz był nieco bardziej soczysty w smaku, dodałam duszone pieczarki. Smak samego mięsa podkreśla pesto bazyliowo-rozmarynowe.
FARSZ:
- 500 g ugotowanego mięsa z indyka
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Cebulę obierz i posiekaj, a następnie podsmaż na łyżce masła. Pieczarki pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Duś na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mięso i pieczarki przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jajko, wymieszaj dokładnie.
CIASTO PIEROGOWE:
- 350 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
Składniki wymieszaj w misce i zagnieć szybko na gładkie ciasto ręką lub przy użyciu miksera. Zawiń w wilgotną ściereczkę i przykryj miską.
Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj osobno na placek o grubości ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Na środek nakładaj kulki nadzienia, składaj każdy kawałek ciasta na pół i zlepiaj brzegi formując pierogi. Układaj je na posypanej mąką stolnicy lub blacie i przykrywaj ściereczka do czasu gotowania, aby nie obeschły.
PESTO:
- 70 ml oliwy ekstra vergine z oliwek
- listki z jednej małej gałązki rozmarynu
- 30 listków bazylii
- 50 g sera grana padano
- 1 ząbek czosnku
Wszystkie składniki zblenduj. Pamiętaj, żeby dokładnie oddzielić listki rozmarynu od gałązki (inaczej pesto zrobi się gorzkie).
W szerokim garnku zagotuj około 3 litry wody dodaj 2 łyżeczki soli. Pierogi wrzucaj do wrzątku małymi partiami – około 15 na raz (zamieszaj delikatnie po wrzuceniu, aby nie przykleiły się do dna). Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotuj jeszcze przez 3 minuty na mniejszym ogniu. Wyciągnij łyżką cedzakową . Na każdą sztukę nałóż odrobinę pesto.
One thought on : Pierogi z indykiem i pieczarkami z pesto bazyliowo-rozmarynowym
super