Home / Myśli z MIĘSEM / Pierogi z indykiem i pieczarkami z pesto bazyliowo-rozmarynowym
29 lipca, 2016

Pierogi z indykiem i pieczarkami z pesto bazyliowo-rozmarynowym

Comments : 1 Posted in : Myśli z MIĘSEM on by : Kasia Tagi: , ,

Idealny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. W tym przypadku mięso jest indycze, ale równie dobrze sprawdzi się kurze lub kacze. Aby farsz był nieco bardziej soczysty w smaku, dodałam duszone pieczarki. Smak samego mięsa podkreśla pesto bazyliowo-rozmarynowe.

FARSZ:

  • 500 g ugotowanego mięsa z indyka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę obierz i posiekaj, a następnie podsmaż na łyżce masła. Pieczarki pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Duś na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mięso i pieczarki przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jajko, wymieszaj dokładnie.

CIASTO PIEROGOWE:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Składniki wymieszaj w misce i zagnieć szybko na gładkie ciasto ręką lub przy użyciu miksera. Zawiń w wilgotną ściereczkę i przykryj miską.

Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj osobno na placek o grubości ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Na środek nakładaj kulki nadzienia, składaj każdy kawałek ciasta na pół i zlepiaj brzegi formując pierogi. Układaj je na posypanej mąką stolnicy lub blacie i przykrywaj ściereczka do czasu gotowania, aby nie obeschły.

PESTO:

  • 70 ml oliwy ekstra vergine z oliwek
  • listki z jednej małej gałązki rozmarynu
  • 30 listków bazylii
  • 50 g sera grana padano
  • 1 ząbek czosnku

Wszystkie składniki zblenduj. Pamiętaj, żeby dokładnie oddzielić listki rozmarynu od gałązki (inaczej pesto zrobi się gorzkie).

W szerokim garnku zagotuj około 3 litry wody dodaj 2 łyżeczki soli. Pierogi wrzucaj do wrzątku małymi partiami – około 15 na raz (zamieszaj delikatnie po wrzuceniu, aby nie przykleiły się do dna).  Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotuj jeszcze przez 3 minuty na mniejszym ogniu. Wyciągnij łyżką cedzakową . Na każdą sztukę nałóż odrobinę pesto.

pierogi z miesem 2 35

1 COMMENT

One thought on : Pierogi z indykiem i pieczarkami z pesto bazyliowo-rozmarynowym

Odpowiedz na „czekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *