22 maja, 2016
Wiosenne ciasto rabarbarowe
Posted in : Myśli SŁODKIE, RABARBAR on by : Kasia Tagi: ciasto z rabarbarem, rabarbar
Ciasto rabarbarowe, pachnące wiosną :) Słodycz pomieszana z kwaśną nutą rabarbaru. Próbujcie!
Przepis jest odpowiedni do formy o wymiarach
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
Mąkę, cukier i masło posiekać na stolnicy tak, aby rozdrobnić masło. Dodaj żółtka i jajko i znów posiekać. Później szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez min. 1 godzinę. W tym czasie przygotuj rabarbar i kruszonkę.
Po tym czasie ciasto zetrzeć na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Rozłożyć równomiernie i lekko przycisnąć do dna. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez 25 minut (do złotego koloru).
KRUSZONKA
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- pół szklanki cukru pudru
Składniki posiekaj na stolnicy i zagnieć szybko.
SKŁADNIKI NADZIENIA
- 1 kg rabarbaru
- 3 płaskie łyżki brązowego cukru
- 1 słoiczek (250 ml) powideł śliwkowych lub kwaśnego dżemu (porzeczka, truskawki)
- 5 białek
- pół szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Rabarbar obierz ze skórki i pokrój na kawałki wielkości ok.1-2 cm. Wrzuć na patelnię i zasyp cukrem, zostaw na 5 minut. Następnie podgrzewaj na małym ogniu do czasu puszczenia soku. Ostudź.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez około 1 minutę.
Upieczony spód ciasta posmaruj powidłami (lub dżemem), na dżem nałóż rabarbar (bez soku). Następnie łyżką nakładaj pianę z białek. Wierzch posyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 35 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i ostudź. Po ostudzeniu posyp wierzch cukrem pudrem.