Home / Myśli SŁODKIE / Wiosenne ciasto rabarbarowe
22 maja, 2016

Wiosenne ciasto rabarbarowe

Posted in : Myśli SŁODKIE, RABARBAR on by : Kasia Tagi: ,

Ciasto rabarbarowe, pachnące wiosną :) Słodycz pomieszana z kwaśną nutą rabarbaru. Próbujcie!

Przepis jest odpowiedni do formy o wymiarach

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Mąkę, cukier i masło posiekać na stolnicy tak, aby rozdrobnić masło. Dodaj żółtka i jajko i znów posiekać. Później szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez min. 1 godzinę. W tym czasie przygotuj rabarbar i kruszonkę.

Po tym czasie ciasto zetrzeć na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Rozłożyć równomiernie i lekko przycisnąć do dna. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez 25 minut (do złotego koloru).

KRUSZONKA

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • pół szklanki cukru pudru

Składniki posiekaj na stolnicy i zagnieć szybko.

SKŁADNIKI NADZIENIA

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 płaskie łyżki brązowego cukru
  • 1 słoiczek (250 ml) powideł śliwkowych lub kwaśnego dżemu (porzeczka, truskawki)
  • 5 białek
  • pół szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Rabarbar obierz ze skórki i pokrój na kawałki wielkości ok.1-2 cm. Wrzuć na patelnię i zasyp cukrem, zostaw na 5 minut. Następnie podgrzewaj na małym ogniu do czasu puszczenia soku. Ostudź.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez około 1 minutę.

Upieczony spód ciasta posmaruj powidłami (lub dżemem), na dżem nałóż rabarbar (bez soku). Następnie łyżką nakładaj pianę z białek. Wierzch posyp kruszonką.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 35 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i ostudź. Po ostudzeniu posyp wierzch cukrem pudrem.

wiosenne rabarbarowe 2 30

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *