Home / Myśli o PRZEKĄSKACH / Pasta z suszonych pomidorów i grana padano
26 kwietnia, 2016

Pasta z suszonych pomidorów i grana padano

Posted in : Myśli o PRZEKĄSKACH on by : Kasia

To było odkrycie jednej z naszych podróży po Toskanii. Przy degustacji wina zostaliśmy poczęstowani chlebem z pastą o niesamowitym smaku. Trudno było uwierzyć, że jej zrobienie jest tak proste…

SKŁADNIKI:

  • 200 g sera grana padano (lub pecorino romano)
  • 200 g suszonych pomidorów
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • kapary (opcjonalnie – jeżeli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak) – kilka sztuk

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pomidory odsącz z oliwy i posiekaj bardzo drobno (najlepiej w rozdrabniaczu). Jeżeli lubisz kapary rozdrobnij je razem z pomidorami. Wymieszaj ser i pomidory. Dodawaj oliwy odsączonej z pomidorów do czasu otrzymania jednolitej pasty.

I gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *