26 kwietnia, 2016
Pasta z suszonych pomidorów i grana padano
Posted in : Myśli o PRZEKĄSKACH on by : Kasia
To było odkrycie jednej z naszych podróży po Toskanii. Przy degustacji wina zostaliśmy poczęstowani chlebem z pastą o niesamowitym smaku. Trudno było uwierzyć, że jej zrobienie jest tak proste…
SKŁADNIKI:
- 200 g sera grana padano (lub pecorino romano)
- 200 g suszonych pomidorów
- oliwa z suszonych pomidorów
- kapary (opcjonalnie – jeżeli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak) – kilka sztuk
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pomidory odsącz z oliwy i posiekaj bardzo drobno (najlepiej w rozdrabniaczu). Jeżeli lubisz kapary rozdrobnij je razem z pomidorami. Wymieszaj ser i pomidory. Dodawaj oliwy odsączonej z pomidorów do czasu otrzymania jednolitej pasty.
I gotowe!