29 lipca, 2016
Naleśniki z blanszowana cukinią i toskańskim pesto
Comments : 1 Posted in : CUKINIA, Myśli NALEŚNIKOWE, Myśli VEGE on by : Kasia Tagi: cukinia, naleśniki, naleśniki wege, naleśniki z warzywami, pesto
Naleśniki wymyślone podczas toskańskich wakacji. Wykorzystałam tu pesto prosto od miejscowego wytwórcy, ale w przepisie podaję sposób przyrządzenia równie pysznego własnego pesto. Naleśniki są niesamowicie odświeżające i świetnie smakują w gorący dzień.
Do posypania naleśników będziesz potrzebować około 100 g startego sera parmigiano reggiano lub grana padano.
PESTO:
- 250 ml oliwy extra vergine z oliwek
- 100 g orzeszków piniowych (jeżeli nie masz dostępu do orzeszkó z pinii możesz wykorzystać orzechy nerkowca)
- listki bazylii z całego pęczka bazylii (ok. jednej doniczki)
- 150 g stratego sera parmigiano reggiano lub grana padano
- 1 ząbek czosnku
Wszystkie składniki zblenduj. Po przygotowaniu przenieś do małej miseczki i przykryj, aby bazylia się nie utleniała i pesto nie ciemniało.
BLANSZOWANA CUKINIA
500 g cukinii umyj, odkrój końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię w paski razem ze skórką. Przygotowana cukinie gotuj 2 minuty na parze lub we wrzącej osolonej wodzie. Po tym czasie przenieś na durszlak i zlej zimną wodą.
CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie składniki umieść w głębokiej misce i miksuj do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Patelnię rozgrzej dobrze i natłuść oliwą. Wylewaj ciasto na patelnię i rozprowadzaj po powierzchni do uzyskania jak najcieńszej warstwy. Przewróć na drugą stronę, gdy spód się zarumieni i smaż do zarumienienia drugiej strony.
Naleśnik posmaruj cienką warstwą pesto. Ułóż na nim blanszowaną cukinię i posyp startym serem. Naleśnik zawiń (jak na zdjęciu), wierzch posmaruj odrobiną pesto.
One thought on : Naleśniki z blanszowana cukinią i toskańskim pesto
Wyglądają cudnie, uwielbiam naleśniki:)