Home / Myśli o WARZYWACH / CUKINIA / Naleśniki z blanszowana cukinią i toskańskim pesto
29 lipca, 2016

Naleśniki z blanszowana cukinią i toskańskim pesto

Comments : 1 Posted in : CUKINIA, Myśli NALEŚNIKOWE, Myśli VEGE on by : Kasia Tagi: , , , ,

Naleśniki wymyślone podczas toskańskich wakacji. Wykorzystałam tu pesto prosto od miejscowego wytwórcy, ale w przepisie podaję sposób przyrządzenia równie pysznego własnego pesto. Naleśniki są niesamowicie odświeżające i świetnie smakują w gorący dzień.

Do posypania naleśników będziesz potrzebować około 100 g startego sera parmigiano reggiano lub grana padano.

PESTO:

  • 250 ml oliwy extra vergine z oliwek
  • 100 g orzeszków piniowych (jeżeli nie masz dostępu do orzeszkó z pinii możesz wykorzystać orzechy nerkowca)
  •  listki bazylii z całego pęczka bazylii (ok. jednej doniczki)
  • 150 g stratego sera parmigiano reggiano lub grana padano
  • 1 ząbek czosnku

Wszystkie składniki zblenduj. Po przygotowaniu przenieś do małej miseczki i przykryj, aby bazylia się nie utleniała i pesto nie ciemniało.

BLANSZOWANA CUKINIA

500 g cukinii umyj, odkrój końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię w paski razem ze skórką. Przygotowana cukinie gotuj 2 minuty na parze lub we wrzącej osolonej wodzie. Po tym czasie przenieś na durszlak i zlej zimną wodą.

CIASTO NALEŚNIKOWE:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki umieść w głębokiej misce i miksuj do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Patelnię rozgrzej dobrze i natłuść oliwą. Wylewaj ciasto na patelnię i rozprowadzaj po powierzchni do uzyskania jak najcieńszej warstwy. Przewróć na drugą stronę, gdy spód się zarumieni i smaż do zarumienienia drugiej strony.

Naleśnik posmaruj cienką warstwą pesto. Ułóż na nim blanszowaną cukinię i posyp startym serem. Naleśnik zawiń (jak na zdjęciu), wierzch posmaruj odrobiną pesto.

1 COMMENT

One thought on : Naleśniki z blanszowana cukinią i toskańskim pesto

  • Wrzesień 20, 2016 at 12:24 am

    Wyglądają cudnie, uwielbiam naleśniki:)

Odpowiedz na „naleśnikiAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *