Home / Myśli o OWOCACH / MALINY / Tort malinowo-kokosowy
1 sierpnia, 2016

Tort malinowo-kokosowy

Posted in : MALINY, Myśli SŁODKIE, TORTY on by : Kasia Tagi: , , , , ,

Kiedy myślałam nad tym tortem szukałam smaku, który uzupełni aromat malin… padło na kokos. :) Uzyskana mieszanina smaków jest iście  letnia i odświeżająca. Te dwa aromaty świetnie sie komponują. Tort idealny dla małych i dużych :D

Składniki i proporcje podane poniżej są odpowiednie do tortownicy o średnicy 24-26 cm.

BISZKOPT:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka oddziel dokładnie od żółtek (jeżeli w białkach zostanie choć trochę żółtka, nie ubiją się dobrze). Białka ubij w misce na sztywną pianę, uważając, żeby ich nie „przebić”. Do ubitej piany dodawaj po jednej łyżce cukru i nadal ubijaj. Następnie kontynuuj ubijanie i dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę do miski z masą jajeczną i delikatnie wymieszaj szpatułką kuchenną tak, aby nie zostały żadne grudki.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 C. Dno tortownicy wyłóż papierem  do pieczenia (nie smaruj tłuszczem). Do tortownicy przenieś ciasto biszkoptowe. Piecz prze ok. 35-40 minut – do „suchego patyczka”. Następnie wyjmij tortownicę z pieca i upuść na stolicę / blat kuchenny z wysokości 40-50 cm. Ostudź do temperatury pokojowej, oddziel boki ciasta nożykiem od formy i wyjmij biszkopt. Przetnij go na trzy blaty. Pamiętaj aby kroić całkowicie wystudzony biszkopt. Blaty biszkoptowe przed przełożeniem nasącz ponczem.

PONCZ DO NASĄCZENIA BLATÓW BISZKOPTOWYCH – przygotuj 400 ml mocnego naparu z zielonej herbaty, dodaj sok z połowy cytryny i 3 łyżki cukru pudru.

SPÓD TORTU:

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 90 g płatków owsianych
  • 200 g białej czekolady
  • łyżka masła
  • oraz dżem/konfitura z malin (może być również np. z czerwonej porzeczki)

Płatki owsiane zmiel/zblenduj na małe kawałki i przesyp do żaroodpornej miski. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Czekoladę posiekaj na kawałki i wymieszaj z wiórkami i płatkami, dodaj masło. Umieść miskę w gorącej kąpieli wodnej i mieszaj zawartość do czasu rozpuszczenia się czekolady i połączenia wszystkich składników. Mieszaninę przełóż do tortownicy wyłożonej folią aluminiową, wyrównaj i ugnieć. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. Kiedy spód już się scali, posmaruj go dżemem.

KREM ŚMIETANOWO-KOKOSOWY:

  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • oraz 50 g wiórków kokosowych

Ser mascarpone utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Połącz z masą sernikową. Otrzymany krem podziel na pół. Jedną połowę odłóż do posmarowania wierzchu i boków tortu. Do drugiej połowy dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj – tego kremu użyj do przełożenia blatów tortowych.

KREM MALINOWY:

  • 200 g malin
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody
  • 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)

Żelatynę przenieś do kubka lub miseczki i namocz w wodzie przez około 10 minut. Umieść ją następnie w gorącej kąpieli wodnej tak, aby się rozpuściła. Maliny zblenduj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki musu malinowego i wymieszaj energicznie. Następnie szybko połącz żelatynę z resztą musu malinowego i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Połącz z musem malinowym.

Kiedy wszystko jest przygotowane możesz przystąpić do przekładania tortu. Zrób to w następującej kolejności: spód posmarowany dżemem, blat I, krem śmietanowo-kokosowy, blat II, krem malinowy, blat III. Całość lekko dociśnij. Następnie wstaw do lodówki na min. 3h (a najlepiej na całą noc).

Następnie użyj odłożonego kremu śmietanowego do posmarowania wierzchu i boków tortu.

Do dekoracji boków tortu możesz (ale nie musisz) użyć wiórków kokosowych i pokruszonych ciasteczek owsianych. wierzch tortu możesz ozdobić świeżymi malinami.

(c) Dubas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *