1 marca, 2016
Tarta z kremem mascarpone i owocami
Posted in : Myśli SŁODKIE on by : Kasia
Przepyszne kruche ciasto dwa rodzaje kremu i świeże owoce… W sam raz na niedzielny deser…
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 40 g cukru pudru
- 150 g masła (zimnego)
- 1 jajko
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i posiekaj z masłem. Kiedy otrzymasz jednolicie posiekana mieszaninę, dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
Formę na tartę o średnicy 26-28 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Piekarnik nagrzej do temperatury 200ºC. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki rozłóż na arkuszu papieru do pieczenia, przykryj drugim arkuszem papieru i rozwałkuj na okrągły placek o średnicy nieco większej od średnicy formy i wyłożyć nim formę. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Na wierzch ciasta położyć folię aluminiową i wysypać na nią obciążenie – może być groch, fasola, kasza. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 18 minut. Usunąć obciążenie i piec jeszcze 5-7 minut – do zarumienienia się powierzchni. Na gorący spód przełóż krem sernikowy (który przygotuj w trakcie pieczenia spodu).
SKŁADNIKI NA KREM SERNIKOWY:
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki brązowego cukru
- 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Serek utrzyj z cukrem i jajkami. Następnie dodaj śmietanę i na końcu mąkę ziemniaczaną. Całość będzie rzadka i bez problemu wylejesz ją na upieczony spód.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180ºC i piecz jeszcze około 20 minut – do zarumienienia się powierzchni kremu. Tartę wyciągnij z piekarnika, ostudź i schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc. Na schłodzoną tartę nałóż krem śmietanowy z mascarpone.
KREM ŚMIETANOWY Z MASCARPONE
- 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 200 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
POTRZEBUJESZ RÓWNIEŻ świeże owoce (np. maliny, borówki, truskawki).
Śmietanę ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj mascarpone z cukrem. Następnie delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę z serkiem. Przełóż krem na wierzch tarty. Na kremie ułóż owoce.
Mmmmmmm…..