1 sierpnia, 2016
Malinowy sernik na zimno z kokosowo-owsianym spodem
Posted in : Myśli SŁODKIE on by : Kasia Tagi: galaretka, kokos, maliny, sernik na zimno, sernik z galaretką, sernik z malinami
Przepyszny, lekki sernik -idealny na gorące letnie dni. Połączenie smaku świeżych malin i kokosa.
Na podane poniżej proporcje użyj tortownicy o średnicy 28 cm.
Przed przystąpieniem do pracy przygotuj 3 galaretki o smaku malinowym (wg przepisu na opakowaniu). Galaretka będzie w sam raz do przeniesienia na sernik, kiedy skończysz poniżej opisane czynności :)
SPÓD SERNIKA:
- 100 g wiórków kokosowych
- 70 g płatków owsianych
- 200 g białej czekolady
Płatki owsiane zmiel/zblenduj na małe kawałki i przesyp do żaroodpornej miski. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Czekoladę posiekaj na kawałki i wymieszaj z wiórkami i płatkami. Umieść miskę w gorącej kąpieli wodnej i mieszaj zawartość do czasu rozpuszczenia się czekolady i połączenia wszystkich składników. Mieszaninę przełóż do tortownicy wyłożonej folią aluminiową, wyrównaj i ugnieć. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.
MASA SERNIKOWA:
- 750 g białego sera (zmielonego trzykrotnie)
- 100 g cukru pudru
- 3 płaskie łyżki żelatyny + 5 łyżek wody
- 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 300 g malin (+ok. 100 g do dekoracji)
Żelatynę przenieś do kubka lub miseczki i namocz w wodzie przez około 10 minut. Umieść ją następnie w gorącej kąpieli wodnej tak, aby się rozpuściła. Ser utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy sernikowej i wymieszaj energicznie. Następnie szybko połącz żelatynę z masą sernikową i dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Połącz z masą sernikową. Dodaj maliny i wymieszaj. Powstałą masę przełóż na przygotowany spód. Na wierzchu ułóż pozostałe maliny i lekko je przyciśnij. Włóż tortownicę do lodówki na około godzinę.
Kiedy galaretka będzie się już powoli ścinać – wylej ją na schłodzony w lodówce sernik i ponownie wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO!