16 stycznia, 2016

Makowiec

Posted in : CIASTA NA BOŻE NARODZENIE, Myśli na Boże Narodzenie, Myśli SŁODKIE on by : Kasia Tagi: , , ,

Uwielbiam ciasta z makiem w każdej postaci. A Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez strucli makowej. Z poniższego przepisu można zrobić dwie strucle o długości ok. 35 cm. Po upieczeniu zachowują świeżość nawet przez 5 dni, jeżeli przetrwają tak długo ;)

MASA MAKOWA

  • 500 g maku (mielonego lub nie, ja preferuję mielony)
  • około 500 ml mleka
  • 6 dużych łyżek miodu
  • 100 g brązowego cukru (jeżeli wolisz możesz użyć tylko miodu w podwójnej ilości)
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek (namoczonych )
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • jeżeli lubisz możesz również dodać suszone morele lub figi pokrojone na drobne kawałki
  • 6 białek ubitych na sztywną pianę

Mak zalać mlekiem do przykrycia i gotować przez 15 minut. Ostudzić i przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami lub odcisnąć w bawełnianej ściereczce. Jeżeli używasz całego maku, zmiel go następnie 2 razy w maszynce do mielenia przez sitko z drobnymi oczkami.

Mak wymieszaj z miodem, cukrem i bakaliami. Przed wyłożeniem na ciasto, delikatnie wymieszać masę z ubitymi białkami.

 

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 50 g świeżych drożdży (lub 20 g suchych)
  • 200 ml letniego mleka
  • 150 g masła (3/4 kostki) – masło roztopić i przestudzić
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub innego alkoholu wysokoprocentowego)

Ważne jest, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jeżeli używasz drożdży w proszku – wymieszaj je z mąką. Jeżeli używasz świeżych drożdży – zrób rozczyn. Do głębokiej miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. Tam umieść pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml letniego mleka. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.  Następnie do mąki z suchymi drożdżami lub mąki z wyrośniętym rozczynem, dodaj pozostałe składniki (masło na końcu)  i wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykryj wyrobione ciasto lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na opruszonej mąką stolnicy na kwadraty o grubości ok 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę makową, pozostawiając wolne od masy brzegi (po ok. 2 cm).  Strucle zawinąć, boczne krawędzie podwinąć pod spód strucli. Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia (najlepiej podwójnie, żeby nie rozeszło się podczas pieczenia), pozostawiając luz pomiędzy powierzchnią ciasta i papieru na ok. 1 cm.  Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut.

Strucle ułożyć na dużej blaszce i piec w piekarniku w temperaturze 190ºC przez 35-40 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Upieczone strucle wyjmij z piekarnika o rozetnij papier. Pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zrób likier, aby polać nim ciepłe jeszcze strucle.

 

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Cukier utrzyj z sokiem z cytryny na gładką masę. Otrzymanym lukrem polej lekko ciepłe jeszcze strucle. Lukier możesz pozostawić do zastygnięcia, możesz też posypać wierzch płatkami migdałów, makiem, siekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.

Hmmm… pycha…

(c) Dubas

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *