16 stycznia, 2016
Makowiec
Posted in : CIASTA NA BOŻE NARODZENIE, Myśli na Boże Narodzenie, Myśli SŁODKIE on by : Kasia Tagi: Boże Narodzenie, ciasto świąteczne, mak, makowiec
Uwielbiam ciasta z makiem w każdej postaci. A Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez strucli makowej. Z poniższego przepisu można zrobić dwie strucle o długości ok. 35 cm. Po upieczeniu zachowują świeżość nawet przez 5 dni, jeżeli przetrwają tak długo ;)
MASA MAKOWA
- 500 g maku (mielonego lub nie, ja preferuję mielony)
- około 500 ml mleka
- 6 dużych łyżek miodu
- 100 g brązowego cukru (jeżeli wolisz możesz użyć tylko miodu w podwójnej ilości)
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek (namoczonych )
- 50 g posiekanych migdałów
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- jeżeli lubisz możesz również dodać suszone morele lub figi pokrojone na drobne kawałki
- 6 białek ubitych na sztywną pianę
Mak zalać mlekiem do przykrycia i gotować przez 15 minut. Ostudzić i przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami lub odcisnąć w bawełnianej ściereczce. Jeżeli używasz całego maku, zmiel go następnie 2 razy w maszynce do mielenia przez sitko z drobnymi oczkami.
Mak wymieszaj z miodem, cukrem i bakaliami. Przed wyłożeniem na ciasto, delikatnie wymieszać masę z ubitymi białkami.
CIASTO DROŻDŻOWE
- 50 g świeżych drożdży (lub 20 g suchych)
- 200 ml letniego mleka
- 150 g masła (3/4 kostki) – masło roztopić i przestudzić
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki spirytusu (lub innego alkoholu wysokoprocentowego)
Ważne jest, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jeżeli używasz drożdży w proszku – wymieszaj je z mąką. Jeżeli używasz świeżych drożdży – zrób rozczyn. Do głębokiej miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. Tam umieść pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml letniego mleka. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie do mąki z suchymi drożdżami lub mąki z wyrośniętym rozczynem, dodaj pozostałe składniki (masło na końcu) i wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykryj wyrobione ciasto lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na opruszonej mąką stolnicy na kwadraty o grubości ok 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę makową, pozostawiając wolne od masy brzegi (po ok. 2 cm). Strucle zawinąć, boczne krawędzie podwinąć pod spód strucli. Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia (najlepiej podwójnie, żeby nie rozeszło się podczas pieczenia), pozostawiając luz pomiędzy powierzchnią ciasta i papieru na ok. 1 cm. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut.
Strucle ułożyć na dużej blaszce i piec w piekarniku w temperaturze 190ºC przez 35-40 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Upieczone strucle wyjmij z piekarnika o rozetnij papier. Pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zrób likier, aby polać nim ciepłe jeszcze strucle.
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Cukier utrzyj z sokiem z cytryny na gładką masę. Otrzymanym lukrem polej lekko ciepłe jeszcze strucle. Lukier możesz pozostawić do zastygnięcia, możesz też posypać wierzch płatkami migdałów, makiem, siekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.
Hmmm… pycha…