5 stycznia, 2016

Kutia

Posted in : Myśli na Boże Narodzenie, Myśli SŁODKIE on by : Kasia Tagi: ,

Świąteczny przysmak ze wschodnich kresów Polski…

Moja rodzina pochodzi z terenów dzisiejszej Ukrainy. Kutia zawsze gościła i nadal gości na naszym stole wigilijnym. I nikt nie umie się jej oprzeć  ;)

SKŁADNIKI

250 g kaszy pęczak lub pszenicy (ja zdecydowanie wolę pęczak)

350 g maku lub maku mielonego

500 ml mleka

7 łyżek miodu

100 g rodzynek (namoczonych w gorącej wodzie)

100 g orzechów włoskich

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

100 g migdałów

50 g suszonych fig

Kaszę lub pszenicę wypłukać dokładnie w zimnej wodzie.  Gotować w 500 ml wody do miękkości. Opłukać w zimnej wodzie – zahartować. Mak ugotować w mleku do czasu kiedy będzie dało się go rozetrzeć w palcach. Jeżeli używasz maku mielonego, odcedź go dokładnie i odciśnij. Jeżeli używasz zwykłego maku, odcedź go dokładnie, odciśnij, a następnie zmiel trzykrotnie w maszynce przez drobne sitko. Orzechy, migdały i figi posiekaj drobno. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie.

Jeżeli nie lubisz miodu, do posłodzenia kutii możesz użyć również brązowego cukru lub mieszaniny cukru i miodu. Kutię przechowuj w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *