16 października, 2015
Kruche ciasto dyniowe
Posted in : DYNIA, Myśli o WARZYWACH, Myśli SŁODKIE on by : Kasia Tagi: ciasto kruche, ciasto z dynią, dynia
Dynia, dynia, dynia…
Cóż z nią począć? Proponuję Ci kruche ciasto dyniowe. :)
Duszona dynia
ok. 800 g obranej dyni
2 łyżki masła
3/4 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
Masło rozpuść na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu. Dynię pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzane masło i przykryć, dusić 2 min. Dodać 1/4 szklanki wody i dusić przez ok. 15 min. – dopóki dynia nie zrobi się miękka. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać cukier i sok z cytryny i nadal gotować przez ok. 10 min. Ostudzić przed nałożeniem na ciasto.
Składniki na kruche ciasto
450 g mąki
250 g masła
5 żółtek
3 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka śmietany 12% lub jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia posiekaj na stolnicy z zimnym masłem, do otrzymania jednolitej mieszaniny. Żółtka i białka wymieszaj w kubku lub misce z cukrem i następnie ucieraj ręcznie przez 1-2 minuty. Dodaj do mąki, razem ze śmietaną (lub jogurtem). Siekaj całość szerokim, długim nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto ręką. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią dno blaszki, tak aby zakryć również boki na wysokość ok. 2 cm. Na ciasto wyłóż przygotowaną wcześniej, ostudzoną duszoną dynię. Drugą część ciasta wykorzystaj do pokrycia ciasta. Rwij na małe kawałki (jak kruszonkę) i rzucaj na dyniowe nadzienie.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz 50 min.