Home / Myśli o WARZYWACH / DYNIA / Kruche ciasto dyniowe
16 października, 2015

Kruche ciasto dyniowe

Posted in : DYNIA, Myśli o WARZYWACH, Myśli SŁODKIE on by : Kasia Tagi: , ,

Dynia, dynia, dynia…

Cóż z nią począć? Proponuję Ci kruche ciasto dyniowe.  :)

Duszona dynia

ok. 800 g obranej dyni

2 łyżki masła

3/4 szklanki cukru

sok z połowy cytryny

Masło rozpuść na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu. Dynię pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzane masło i przykryć, dusić 2 min. Dodać 1/4 szklanki wody i dusić przez ok. 15 min. – dopóki dynia nie zrobi się miękka.  Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać cukier i sok z cytryny i nadal gotować przez ok. 10 min. Ostudzić przed nałożeniem na ciasto.

Składniki na kruche ciasto

450 g mąki

250 g masła

5 żółtek

3 białka

3/4 szklanki cukru

1 łyżka śmietany 12% lub jogurtu greckiego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia posiekaj na stolnicy z zimnym masłem, do otrzymania jednolitej mieszaniny. Żółtka i białka wymieszaj w kubku lub misce z cukrem i następnie ucieraj ręcznie przez 1-2 minuty. Dodaj do mąki, razem ze śmietaną (lub jogurtem). Siekaj całość szerokim, długim nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto ręką.  Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią dno blaszki, tak aby zakryć również boki na wysokość ok. 2 cm. Na ciasto wyłóż przygotowaną wcześniej, ostudzoną duszoną dynię. Drugą część ciasta wykorzystaj do pokrycia ciasta. Rwij na małe kawałki (jak kruszonkę) i rzucaj na dyniowe nadzienie.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz 50 min.

(c) Dubas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *