3 kwietnia, 2016
Babka drożdżowa Wielkanocna
Posted in : Myśli SŁODKIE, WIELKANOC on by : Kasia Tagi: babka drożdżowa, Wielkanoc
Pyszna, lekka babka drożdżowa. Królowa Wielkanocnego stołu. Pozostaje świeża nawet kilka dni.
SKŁADNIKI (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
- 400 g mąki
- 40 g cukru
- 50 g drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 16 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 150 g masła
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- pół szklanki rodzynek
Mąkę przesiej do dużej miski, zrób w niej zagłębienie. W zagłębieniu umieść pokruszone drożdże, łyżkę cukru i połowę mleka. Zamieszaj lekko z odrobiną mąki tak, aby drożdże się rozpuściły. Przykryj ściereczką bawełnianą i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodaj jajka, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy i miękkie masło. Wyrabiaj intensywnie aż do momentu, kiedy ciasto stanie się elastyczne i zacznie odstawać od brzegów miski. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez godzinę.
Formę wysmaruj masłem i pokryj bułką tartą lub mielonymi migdałami. Wyrośnięte ciasto uderz ręką (wtedy „siądzie”), a następnie przełóż do przygotowanej formy. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC, wstaw formę do piekarnika. Piecz przez 25 minut. Wyciągnij formę z piekarnika i przestudź babkę. Po 10 minutach wyciągnij z formy i całkowicie ostudź, następnie polukruj.
LUKIER (wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji):
- 150 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny