Home / Myśli SŁODKIE / Babka drożdżowa Wielkanocna
3 kwietnia, 2016

Babka drożdżowa Wielkanocna

Posted in : Myśli SŁODKIE, WIELKANOC on by : Kasia Tagi: ,

Pyszna, lekka babka drożdżowa. Królowa Wielkanocnego stołu. Pozostaje świeża nawet kilka dni.

SKŁADNIKI (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 400 g mąki
  • 40 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • pół szklanki rodzynek

Mąkę przesiej do dużej miski, zrób w niej zagłębienie. W zagłębieniu umieść pokruszone drożdże, łyżkę cukru i połowę mleka. Zamieszaj lekko z odrobiną mąki tak, aby drożdże się rozpuściły. Przykryj ściereczką bawełnianą i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.

Następnie dodaj jajka, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy i miękkie masło. Wyrabiaj intensywnie aż do momentu, kiedy ciasto stanie się elastyczne i zacznie odstawać od brzegów miski. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez godzinę.

Formę wysmaruj masłem i pokryj bułką tartą lub mielonymi migdałami. Wyrośnięte ciasto uderz ręką (wtedy „siądzie”), a następnie przełóż do przygotowanej formy. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40  minut.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC, wstaw formę do piekarnika. Piecz przez 25 minut. Wyciągnij formę z piekarnika i przestudź babkę. Po 10 minutach wyciągnij z formy i całkowicie ostudź, następnie polukruj.

LUKIER (wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji):

  • 150 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

 

(c) Dubas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *