26 kwietnia, 2016
Makaron ryżowy z kurczakiem, mango i mlekiem kokosowym
Posted in : Myśli ORIENTALNE on by : Kasia
Jeżeli macie ochotę na łagodne połączenie kurczaka, kokosa z posmakiem mango i pikanterią chilli – spróbujcie tego makaronu…
SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka
- marynata do mięsa (2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka wody, łyżka mąki ziemniaczanej – dokładnie wymieszać)
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju do woka
- 2 średnie marchewki (obrane i pokrojone w półplasterki)
- pędów bambusa
- 1 puszka mleka kokosowego
- 200 g mango świeżego lub z puszki (dodatek mango daje słodki, miękki posmak, jeżeli wolisz ostrzejszy smak – możesz pominąć)
- pół łyżeczki sproszkowanego chilli
- pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatułowej
- sól do smaku
- pęczek szczypiorku
- 100 g makaronu sojowego
Mięso pokrój w kostkę i włóż do marynaty na 30 minut. Chilli oczyść z pestek i pokrój na drobne paseczki. Imbir i czosnek pokrój w plasterki. W woku podgrzej olej i wrzuć jednocześnie chilli, imbir i czosnek. Podsmaż krótko (około 1 minuty), mieszając tak, aby składniki się nie przypaliły. Następnie odsącz mięso z marynaty (marynatę zachowaj) wrzuć do woka i podsmaż w bardzo mocno rozgrzanym woku z każdej strony. Zmniejsz ogień pod wokiem i dorzuć marchew. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut (aż marchew zrobi się miękka).
W osobnym garnku lub misce umieść makaron i zalej wrzącą wodą. Przykryj, pozostaw na 5 minut.
Do woka dorzuć pędy bambusa oraz mango pokrojone w kostkę, ponownie przykryj i duś kolejne 2 minuty. Następnie dodaj mleko kokosowe i marynatę, wymieszaj i doprowadź do powstania gęstego sosu. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Następnie dodaj odsączony makaron, wymieszaj dokładnie i podgrzewaj jeszcze około 1-2 minut. Zdejmij z ognia i na samym końcu dodaj szczypiorek, wymieszaj.
SMACZNEGO!